Izberite rubriko

Iskalnik: Deli in oprema / Olja in tekočine

Katero olje izbrati?
Priporočljivo je izbrati olje, ki ga predpisuje vaš proizvajalec avtomobila, podatki pa so običajno navedeni v servisni knjižici vozila. Oznaka olja je izračena v razredih SAE (Society of Automotive Engineers), kar pa ne označuje kvaliteto olja ampak termalni razpon zunanje temperature uporabe olja oz. viskoznost olja.
Kaj pomenijo oznake za viskoznost olja?
Viskoznost je upor, ki ga vstavi tekočina med pretokom. Čim je upor olja manjši, tem so manjše izgube moči motorja. Spet, čim je višja viskoznost, tem so boljše zaščite pred obrabo. Viskoznost olja mora biti nek kompromis med temi skrajnimi zahtevami, pri tem se tudi odkrivajo prednosti sintetičnih olj, katerih viskoznost je razmeroma "stalna" v širokem obsegu temperatur. Viskoznost olj se označuje po klasifikaciji SAE, oz. SAE razredih.
Viskoznostni razredi so naslednji: SAE 0W,5W,10W,15W,20W,25W, 20,30,40,50,60. Oznaka W pomeni Winter = zima. Razredi 5W, 10W, 15W so primerni za hladnejše podnebje in zimo. Razredi 20, 30, 40 pa za zmernejše podnebje in topel letni čas. Razreda 50 in 60 sta primerna za vroče podnebje in najtežje delovne pogoje.
Tabela z razredi viskoznosti / temperatura v C°:
Priporočila proizvajalca vozila
Velika večina olj na trgu je dandanes priporočena s strani avtomobilskega proizvajalca ali pa izpolnjuje kakšen njegov standard. Najpogostejši so VW, MB, FIAT, MAZDA ali BMW. Toda to še ne pomeni, da je olje vrhunske kvalitete, pač pa samo pomeni, da izpolnjuje minimalne zahteve določenega proizvajalca.